De ce iubesc românii mâncărurile cu specific spaniol?

În ultimii ani, Spania a obținut o poziție solidă ca destinație gastronomică. Acest lucru este confirmat de către toți românii care locuiesc acolo. Bucătăria spaniolă este printre cele mai bune din lume în ceea ce privește varietatea produselor și calitatea bucătăriei. Iată care sunt cele mai gustoase și interesante preparate cu specific spaniol!

O bucătărie deschisă către lume

Bucătăria spaniolă actuală este rezultatul secolelor de evoluție, marcată de caracteristicile geografice și de suișuri și coborâșuri istorice ale țării. Acest lucru se traduce, pe de o parte, în materii prime gastronomice de cea mai înaltă calitate și mare varietate.
Pe de altă parte, trecerea diferitelor popoare și civilizații prin Peninsula Iberică a încărcat tradiția culinară spaniolă cu influențe variate și bogate: de la sosurile introduse de fenicieni până la celebrul ulei de măsline, moștenit de la greci.

Tortilla

Mâncarea vedetă! Nu există nimeni care să nu cunoască celebra omletă spaniolă de cartofi și, deși se pot face multe versiuni ale acesteia, originalul este preparat cu ou bătut și cartofi înăbușiți.

Crochetă cu șuncă

Nu există bunică care să nu pregătească crochete delicioase cu șuncă. Este o rețetă care necesită multă pregătire, dar rezultatul ei merită. Cine ar putea rezista să încerce o crochetă bună?
Și deși există multe tipuri de crochete, crochetele cu șuncă sunt topul dintre preparatele tipice. Mai mult decât orice pentru că șunca face parte dintr-unul dintre produsele cele mai strâns legate de gastronomia spaniolă.

Paella

Celebra paella este unul dintre cele mai cunoscute alimente din lume și este rapid asociată cu gastronomia spaniolă. Deși există multe controverse cu ingredientele și felul în care este preparată, există mai multe tipuri: paella valenciană, paella mixtă, paella cu fructe de mare și alte preparate cunoscute din orez precum arroz a banda, arroz del senyoret.

Salmorejo din Cordoba

Este unul dintre mâncărurile tipice din sudul Spaniei, în special salmorejo este felul de mâncare vedetă din Córdoba. Se face din roșii cu pâine, usturoi, oțet și ulei. Este foarte usor de facut și este delicios, mai ales în zilele de vară.

Gazpacho andaluz

Gazpacho are un aer de salmorejo, dar nu este același lucru, este și unul dintre cele mai tipice feluri de mâncare din Andaluzia. Este o supă rece făcută cu roșii și pâine, castraveți, ceapă, usturoi, ardei verde și ulei. Este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare odată cu venirea vremii bune.

Churros

Care ar fi o listă de mâncăruri tipice spaniole fără churros? Nu putem rata aceste dulciuri care sunt atât de populare în timpul festivalurilor din oraș, Crăciunului și multe festivități. Și deși este tradițional să le savurezi cu o ceașcă de ciocolată caldă, sunt și irezistibile singure.

Concluzie

În concluzie, Spania a câștigat o reputație solidă ca destinație gastronomică de prim rang în ultimii ani, fapt confirmat de mulți români care locuiesc acolo. Bucătăria spaniolă se remarcă prin varietatea produselor sale și calitatea preparatelor, reflectând tradițiile culturale bogate ale celor 17 regiuni spaniole.

Această bucatarie deschisă către lume este rezultatul unui amestec fascinant de influențe geografice și istorice, care a dat naștere unor preparate delicioase și sănătoase. De la celebra tortilla și paella până la salmorejo din Cordoba și churros, gastronomia spaniolă rămâne una dintre cele mai apreciate din lume, atrăgându-i pe români și pe vizitatorii din întreaga lume să descopere savoarea și diversitatea sa. Astfel, este clar că gastronomia spaniolă este nu doar o experiență culinară, ci și o incursiune în istoria și cultura unei țări fascinante.