Stiri

Stiri din toate domeniile si de mare interes pentru comunitatea romaneasca din Spania.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că nu exclude o carantinare locală, pe zone, dacă numărul cazurilor de infectare cu coronavirus vor crește foarte mult în anumite județe. Totodată ministrul a anunțat marți, într-o conferință de presă că noi măsuri de relaxare vor fi discutate și anunțate în jurul datei de 1 iulie.

Nelu Tătaru a afirmat că în acest moment, nu este luată în considerare o carantinare a judeţelor, iar acolo unde există focare acestea sunt identificate, izolate, iar pacienţii pozitivi sunt internaţi. El a precizat că dacă va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate sau într-un cartier, atunci autorităţile se vor gândi şi la posibilitatea unei carantinări, menţionând că nu este cazul în acest moment. „În acest moment nu luăm în considerare o carantinare a judeţelor, fiecare caz este evaluat particular, fiecare direcţie de sănătate publică evaluează prin anchete epidemiologice atât cazul confirmat, cât şi contacţii direcţi. Acolo unde există focare, aceste focare sunt identificate, sunt izolate, sunt internaţi cei care sunt pozitivi”, a asigurat ministrul Sănătății.

„În condiţiile în care vor exista într-adevăr o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim şi la posibilitatea unei carantinări. Nu este cazul în acest moment”, a precizat ministrul Sănătăţii.

„În măsura în care vom avea o evoluţie normală, la fel cum previzionăm cu o creştere uşoară a numărului de cazuri, mergând spre cea de-a doua săptămână cu o scădere a numărului de cazuri, ne gândim ca după 1 iulie să avem şi celelalte măsuri de relaxare. Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie, când vom face şi evaluarea săptămânală şi la cele 14 zile a ultimelor măsuri de relaxare pe care le-am acordat. Orice măsură de relaxare are şi o asumare a creşterii numărului de cazuri. Această creştere trebuie să fie una progresivă uşoară de la o zi la alta, nu o creştere exponenţială. În măsura în care urmărim fiecare caz în parte, urmărim fiecare focar, anchetă epidemiologică, putem gestiona şi locaţia sau focarul care este în constituire. În măsura în care nu avem o creştere exponenţială, putem controla atât medical, cât şi epidemiologic această evoluţie şi putem gestiona. (…) Nu suntem în acest moment în acea situaţie în care să gândim că la 1 iulie toate sunt închise şi nu vor mai fi măsuri de relaxare”, a arătat ministrul.

Nelu Tătaru a răspuns întrebărilor jurnaliștilor într-o conferință de presă după ce a participat la prezentarea moțiunii simple depuse de deputații social-democrați împotriva sa.

Moţiunea intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, inițiată de PSD, urmează să fie votată miercuri. Textul moţiunii a fost prezentat marți în plen de deputatul PSD Georgeta Holban. Deputaţii PSD solicită demisia ministrului Sănătăţii motivând că “se ocupă de tunuri, vânzări de mască fără bon, numiri controversate în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi”. Tătaru a respins acuzațiile și  a afirmat că personalul medical e ținta unor atacuri concertate care îl destabilizează, în condițiile în care social-democrații au lăsat în urmă un management dezastruos.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Autoritățile din România au anunțat ieri un număr de 411 noi cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19, în ultimele 24 de ore. Asta după ce cu o zi înainte au fost raportate 460 de noi cazuri, cel mai mare număr de infectări din ultimele două luni.

Astfel, pe teritoriul României, la data de 26 iunie, au fost confirmate 25.697, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.181 au fost declarate vindecate. Județele cu cel mai mare număr de persoane infectate rămân în continuare Suceava cu 3.983 de cazuri, București cu 2.918 urmate de Brașov cu 1.351 de cazuri. Număr mare de infectări se înregistrează și în județele Vrancea, Neamț, Ilfov, Iași, Galați, Botoșani cu aproape 1.000 de cazuri.

În total, în România, 1.579 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că relaxarea din ultima vreme este pe punctul de a anula rezultatele pozitive cu care România a ieșit din prima fază a pandemiei. Doctorul în microbiologie a atras atenția că în ultimele câteva săptămâni țara noastră a ajuns în așa-numita ,,zonă galbenă” a Europei, adică a statelor cu grad de risc semnificativ din punct de vedere al propagării virusului.

Specialistul în microbiologie a precizat și faptul că, în acest moment, autoritățile trebuie să insiste asupra factorului uman, a puterii de convingere, pentru că răspândirea are legătură cu factori ce țin de sociologie, nu se virusologie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat a făcut o declarație cu adevărat îngrijorătoare care ar trebui să ne dea serios de gândit. El avertizează că am putea ajunge în situația din alte țări când din cauza cazurilor prea numeroase, medicii au fost nevoiți să aleagă cine să fie salvat și cine nu.

„Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a spus Raed Arafat.

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Recomandare Spania Romaneasca:

Referitor la mesajele primite de la voi daca sa calatoriti sau nu in Romania in cazul in care aveti deja biletele cumparate, recomandarea Spania Romaneasca este sa anulati/amanati toate calatoriile in afara Spaniei pe o perioada de o luna. In cazul in care totusi sunt urgente care nu suporta amanare inainte de a calatori in Romania, contactati inainte de a pleca Ambasada Romaniei in Spania sau cel mai apropiat Consulat. Madridul a fost deja inclus in zona rosie de catre autoritatile din Romania, asta insemana ca veti intra direct in carantina 2 saptamani. Pe masura ce numarul cazurilor de infectari se va inmulti vor fi adaugate noi zone si posibil chiar toata Spania. Pe de alta parte sa luati in calcul ca este posibil la intoarcerea in Spania sa intampinati interdictii/greutati, avand in vedere ca spre exemplu Spania a interzis toate zborurile directe cu Italia.