Flux de stiri

fluxul de stiri

stiri spania romaneasca

Adauga la Google Reader or Homepage

Aadaugă la Favorit

Adauga site la favoriteAdauga pagina la favoriteSeteaza ca pagina homeShare-uieste aceasta paginaTrimite prin e-mail aceasta paginaContacteaza-ne
Du-te sus

Ghid Spania Romaneasca

CHAT SPANIA

CHAT SPANIA

Radio Spania

Pentru a asculta LIVE Radio Spania alegeti programul dorit din lista de mai jos

 

Winamp windows Media Player Real Player QuickTime

Daca doriti sa ascultati Radio direct pe CHAT-ul Spania Romaneasca click pe foto

radio spania romaneasca

Pentru dedicatii puteti folosi id-ul Yahoo Messenger dedicatii.radiospania  .

radio spania romaneasca fiesta

OFERTE

ultimele comentarii

Ziare si Reviste

ziare si reviste romanesti in spania

Vizitatori

HOROSCOP

reclame

Traduccion automatica de la pagina web

Romanian Basque Catalan English Galician Spanish

Abonează-te la ştiri pe mail

Adresa ta de mail:

Spania Românească pe Facebook

los trabajos mas buscados

Ghid pentru lucratorul roman in Spania

Ghid pentru lucratorul roman in Spania

Scris de spania   
Joi, 21 Ianuarie 2010 16:59
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Fă cunoscut acest articol

ghidul romanului in spania

De la data de 1 ianuarie 2009 in Spania au fost ridicate restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani, ceea ce inseamna ca, in conformitate cu principiul egalitatii de tratament, acestia au dreptul de a obtine un loc de munca in orice domeniu, ca angajati, sau pe cont propriu, in conditii egale cu cetatenii spanioli.

· În baza directivei privind drepturile de şedere ale cetăţenilor din UE (Directiva 2004/38/CE), lucrătorii migranţi sunt obligaţi să se înregistreze la autorităţile competente, in functie de durata contractului de munca:

a) în cazul în care lucratorul vine cu un contract de munca pentru o perioada de mai puţin de trei luni, nu sunt necesare nici un fel de formalităţi de şedere; este suficient să deţina pasaportul sau, după caz, documentul de identitate in vigoare, in care sa figureze nationalitatea;

b) pentru o perioadă de sedere pe teritoriul spaniol de mai mult de trei luni, aveti obligatia să solicitaţi personal înregistrarea in Registrul Central al Cetăţenilor Străini/ Registro Central de Extranjeros, la Oficiul pentru Cetăţenii Străini/ Oficina de Extranjeros (în lipsa acestuia, la Comisariatul Provincial de Poliţie/ Comisaría Provincial de Policía) din provincia unde doriţi să rămâneţi sau să locuiţi (www.mir.es). Pentru  obtinerea certificatului trebuie plătită taxa de eliberare, a cărei valoare este egală cu cea plătită de cetăţenii spanioli pentru obţinerea sau schimbarea documentului de identitate. In certificatul eliberat vor figura numele, nationalitatea, domiciliul si numarul de identitate (NIE) in baza caruia se va putea cotiza si pentru asigurarile sociale.

OBSERVATIE: dacă nu îndepliniţi aceste formalităţi, vi se pot aplica sancţiuni proporţionale şi nediscriminatorii. Este important de ştiut că, in cazul in care nu obtineti pe loc certificatul de cetatean european, puteţi începe să lucraţi înainte de a fi in posesia acestuia, eventual prezentand angajatorului numarul de inregistrare a cererii dumneavoastra.

· Pentru a beneficia de anumite drepturi, cum ar fi cardul sanitar spaniol, medic de familie, servicii medicale si farmaceutice in aceleasi conditii ca si cetatenii spanioli, lucratorul trebuie sa isi acrediteze rezidenta in Spania la primaria de care apartine, prin inscrierea in Registrul Municipal (“empadronamiento”).

· În cazul în care contractul de muncă depăşeşte 180 de zile, se poate efectua un control medical care va dovedi dacă lucratorul este apt din punct de vedere fizic si psihic să desfăşoare activitatea specifică postului.

· Pentru a exercita anumite profesii vi se poate cere recunoasterea sau omologarea studiilor absolvite in Romania, responsabilitate care revine Ministerului spaniol al Educaţiei.

Un caz special il reprezinta recunoaşterea studiilor de asistent medical generalist (si a altor studii in domeniul medical), pentru care este necesară obţinerea unui certificat emis de Ministerul Sanatatii din Romania, certificat care permite recunoasterea studiilor de asistent medical generalist in statele membre ale Uniunii Europene. Conditiile pentru obtinerea acestuia pot fi gasite la urmatoarea adresa: http://www.ms.ro/pagina.php?id=139.

· Raportul de muncă angajat–angajator este reglementat în Spania prin Constituţie, Codul Civil, Codul Muncii( Estatuto de los trabajadores) si contractele colective de muncă. Contractele se încheie pe durata nedeterminata sau determinata, cu norma intreaga sau timp partial de lucru. Pot fi încheiate în forma scrisa sau verbala (exp.angajatilor in gospodarii/”empleados de hogar”).

· În Spania există diferite convenţii colective de muncă în funcţie de zonele geografice şi de activităţi. Din acest motiv, nu întotdeauna condiţiile de muncă ale lucrătorilor din provincii diferite sunt aceleaşi.

· Salariul acordat angajatului nu poate fi mai mic decât salariul minim interprofesional stabilit de Guvern pentru anul în curs pentru munca pe timp complet. În anul 2009, valoarea acestuia a fost stabilita la 624 euro pe lună, 20,80 euro pe zi si 4,89 euro pe ora.

· Inainte de începerea activităţii lucrative, angajatorul trebuie să înscrie angajatul ca salariat al său la sistemul de securitate socială spaniol (Seguridad Social: www.seg-social.es), pentru ca ulterior acesta sa poata beneficia corespunzator de drepturi in caz de somaj, boala, accidente, maternitate, pensie, invaliditate, prestatii pentru deces si urmasi.

· Sistemul de securitate sociala spaniol cuprinde sistemul general (regimen general), aplicabil majoritatii categoriilor de lucratori si sistemele speciale (regimenes especiales) pentru lucratori in sistemul agrar, lucratori independenti, personal casnic, navigatori si mineri.

· Pentru a beneficia de prestatiile pentru somaj un lucrator trebuie sa cotizeze la sistemul de securitate sociala cel putin 360 zile in ultimii 6 ani si sa nu se gaseasca in vreunul din cazurile de incompatibilitate stabilite prin lege, pentru aceasta perioada minima de cotizare avand dreptul la plata prestatiilor timp de 4 luni. Perioada maxima de plata a prestatiei pentru somaj este de 24 luni. Pentru obtinerea prestatiei pentru somaj lucratorul trebuie sa se adreseze Serviciului Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM: www.inem.es), sau filialei regionale a acesteia, atunci cand relatia de munca s-a incheiat (exceptie cazul de demisie).

· In cazul parasirii teritoriului spaniol, pentru a primi in continuare ajutorul de somaj la care are dreptul in Spania, lucratorul trebuie sa anunte Serviciul Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM) inaintea plecarii si apoi, in termen de 7 zile, sa contacteze agentia de ocupare din tara in care se deplaseaza (in Romania, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca – ANOFM: www.anofm.ro). Conform regulilor europene, in tara de destinatie va beneficia de prestatiile de somaj oferite de statul spaniol timp de maxim 3 luni, pe durata carora sa isi caute activ un loc de munca.

·  Lucratorii care isi inceteaza activitatea profesionala si indeplinesc cerintele prevazute de lege pot beneficia de pensionare partiala, anticipata sau pentru limita de varsta (65 ani). Pentru a avea drept la plata pensiei, persoana trebuie sa fi contribuit cel putin 15 ani, dintre care macar ultimii 2 sa fie cuprinsi in perioada de 15 ani dinaintea datei pensionarii. Pentru a primi o pensie integrala un lucrator trebuie sa fi platit contributii pentru pensie 35 de ani.

·  In vederea stabilirii perioadelor in care un lucrator beneficiaza de dreptul la prestatii contributive, acesta beneficiaza de aplicarea principiului totalizarii drepturilor obtinute in alte state membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiul Economic European in care a cotizat pentru securitatea sociala, fiecare tara acordand lucratorului suma la care are dreptul tinand cont de cotizatiile realizate pe teritoriul sau.

· Si membrii familiei lucratorului au obligatia de a se inscrie in Registrul Central al Cetatenilor Straini.

· Pentru copiii care il insotesc, lucratorul poate beneficia de alocatia acordata in Romania, sau, in cazul in care venitul pe familie este mai mic decat cuantumul stabilit de legea spaniola (aproximativ 11 000 euro), poate solicita prestatia pentru intretinerea copilului, a carei valoare este de 125 euro trimestrial pentru copiii sub 3 ani si de 24, 25 euro pe luna pentru copiii cu varsta peste 3 ani. Statul spaniol nu ofera alocatie pentru copii.

· Copiii lucrătorului au dreptul la educaţie în Spania în aceleaşi condiţii ca şi copiii cetatenilor spanioli. Aceştia vor beneficia, de exemplu, de dreptul la tratament egal privind acordarea burselor de studiu. Învăţământul este, ca şi în România, obligatoriu şi gratuit. Pana in clasa a noua, pentru inscrierea la scoala nu este nevoie de acte traduse si legalizate care sa ateste situatia scolara, repartizarea fiind facuta doar in functie de varsta copilului si de domiciliu.

· Pentru obtinerea in Spania a anumitor drepturi se aplica principiul exportului de prestatii, conform caruia lucratorul poate beneficia in Spania de anumite prestatii la care are dreptul in Romania, ceea ce face necesara corespondenta intre institutiile omologe din cele doua state, pentru recunoasterea si stabilirea acestora.

· In acest caz este nevoie de formularele europene prin intermediul carora institutia spaniola va obtine toate informatiile necesare pentru a determina si atesta drepturile la prestatii. Inainte de a pleca, lucratorul trebuie sa ceara institutiilor competente sa ii furnizeze formularele potrivite.

Acestea sunt principalele formulare :

- seria E 100 pentru detasari in strainatate si drepturi la prestatii de sanatate si de maternitate, si sunt eliberate de Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in functie de continut;

- seria E 200 pentru calculul si plata pensiilor, pe care le elibereaza Casele Judetene de pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CJPAS);

- seria E 300 pentru dreptul la prestatii de somaj, care sunt eliberate de Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) ;

- seria E 400 pentru diverse prestatii familiale, acestea fiind eliberate, in functie de continut, de Agentiile teritoriale pentru prestatii sociale, Serviciile de evidenta a persoanelor din cadrul primariilor, unitatile scolare unde invata copiii lucratorului, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Judeteana .

· Daca lucratorul nu a cerut formulare potrivite inainte de a pleca, dreptul la prestatii poate fi cerut si direct din Spania de catre lucrator sau imputernicit. De asemenea, institutia din Spania are posibilitatea sa comunice direct cu institutia competenta din Romania pentru a obtine informatiile de care are nevoie, furnizate prin formulare. Acest lucru ar putea, totusi,  sa intarzie considerabil solutionarea cazului.

· Institutiile competente din Spania in raport cu formularele E sunt: pentru majoritatea categoriilor de formulare, Institutul National de Securitate Sociala (INSS) prin reteaua sa de centre de atentie si informatii pentru cetateni (CAISS), iar pentru seria de formulare E 300 organismul competent este Serviciul Statal de Ocupare (INEM) prin reteaua sa de agentii de ocupare.

· Atunci cand se prezinta unei institutii spaniole un formular in limba romana, aceasta poate sa-l compare cu unul redactat in limba spaniola, continutul formularului fiind lesne de inteles. Datorita continutului explicit, problemele lingvistice nu ar trebui sa constituie un obstacol pentru valorizarea drepturile de securitate sociala.

NOTA: Pentru obtinerea de informatii suplimentare pot fi consultate site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (www.mmuncii.ro), al Ministerului Muncii si Imigratiei Spaniol (www.mtas.es) si portalul EURES al mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca (www.europa.eu/eures).

In cazul apariţiei unor conflicte de muncă cetăţenii români se pot adresa urmatoarelor institutii:

- Inspectia Muncii si Securitatii Sociale spaniola (Inspeccion de Trabajo y Seguridad Social), sediul central sau directiile teritoriale si provinciale.

Sediul Central: Calle Agustin de Bethancourt, 4, 28003 – Madrid

Tel: 0034 91 363 00 00 / Fax: 0034 91 363 0678

E- mail: webitss@mtin.es / http: www.mtin.es

- Ministerul de Interne-Directia Generala de Politie (Ministerio del Interior-Direccion de la Policia y de la Guardia Civil)

Adresa: Avda Pio XII 50-E 28016, Madrid

Tel.: (91) 302-41-91; http://www.mir.es / www.policia.es

- Filiala sindicatului la care este afiliat, ai caror juristi si avocati il pot consilia si ii pot inclusiv apara interesele (Union General de los Trabajadores – UGT: www.ugt.es / Comisiones Obreras – CCOO: www.madridsindical.es).

- Tribunalul nationalwww.poderjudicial.es

-In Romania: Direcţia pentru Protecţia drepturilor cetăţenilor români care lucrează în străinătate, din cadrul ANOFM (telefon: 0040 021 311 07 38/interior 112, e-mail: dprs@ajofm.anofm.ro)

Despre aceste demersuri este indicat sa fie informat si biroul de munca din cadrul  Ambasadei de la Madrid. In cadrul Ambasadei Romaniei in Spania isi desfasoara activitatea doi atasati pe probleme de munca si sociale. Datele de contact ale acestora sunt:

- Cristina FLOREA: e-mail - cristina.florea@embajadaderumania.es

- Mihaela IOANOVICI: e-mail - mihaela.ioanovici@embajadaderumania.es

Tel. contact: 0034 913 591 576


ATENTIE
:
munca ilegala constituie infractiune si are consecinte atat pentru angajat,
cat si pentru angajator!

Alte informatii utile:

- Persoanele care nu sunt salariate, independente (autonomi), sau titulare ale unei pensii de batranete, nici membri de familie ai unei persoane care face parte dintr-una din categoriile mentionate, nu sunt protejate de dispozitiile comunitare in domeniul securitatii sociale, deci nu pot beneficia de asistenta sanitara gratuita acordata in Spania decat daca prezinta o adeverinta privind lipsa veniturilor in Romania, obtinuta de la administratia financiara din Romania si o adeverinta de la Casa de Asigurari de Sanatate privind lipsa unei asigurari de sanatate in Romania. In anumite cazuri o asigurare privata le poate asigura o anumita protectie.

- Este important ca la plecarea din tara, daca nu au deja un contract de munca asigurat, cetatenii si membrii de familie ai acestora sa solicite cardul european de asigurare de sanatate, care le poate asigura asistenta sanitara pana in momentul angajarii in Spania si al cotizarii la sistemul spaniol de securitate sociala.

- O problema inca nerezolvata: deciziile privind procentul (gradul) de invaliditate sunt luate conform legislatiei nationale, de catre institutiile nationale ale fiecarui stat, existand diferente considerabile intre criteriile de stabilire a procentului (gradului) de invaliditate, definite in legislatiile nationale. Dispozitiile comunitare nu armonizeaza sistemele nationale de securitate sociala, ci se multumesc sa le coordoneze.

Rezidenta legala, necesara pentru a beneficia de anumite drepturi (cum ar fi prestatia de 2500 euro acordata mamei la nasterea unui copil dupa doi ani de sedere permanenta in Spania), presupune inscrierea in Registrul Central al Cetăţenilor Străini, nu doar consemnarea domiciliului in Registrul Municipal.

- In cadrul prestatiilor de securitate sociala nu sunt incluse si cheltuieli pe care le-ar presupune repatrierea corpului neinsufletit in caz de deces, pentru aceasta fiind necesara o asigurare suplimentara.

 

SURSA: Ambasada Romaniei la Madrid


Fă cunoscut acest articol

Quote this article on your site

To create link towards this article on your website,
copy and paste the text below in your page.
Preview :


Powered by QuoteThis © 2008
 

Comentarii  

 
0 #4 Charlotte 21-11-2016 14:50
You can certainly see your skills in the article
you write. The world hopes for more passionate writers such as you
who aren't afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.


my blog; shopping blog: http://t-o-m-e.info/Five_Great_Customer_Thank_You_Notions_For_Your_Own_Company
Citat
 
 
0 #3 ESTHER PATRICK 11-11-2016 23:27
Buna,
Sunt dna Esther Patrick, un creditor împrumut privat, care oferă împrumuturi oportunitate de viață timp. Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoriile sau ai nevoie de un împrumut pentru a îmbunătăți afacerea ta? Ați fost respinse de către bănci și alte instituții financiare? Ai nevoie de un împrumut de consolidare sau ipotecar? cauta mai mult, deoarece noi suntem aici pentru a face toate problemele tale financiare, un lucru din trecut. Noi împrumuta fonduri pentru persoanele care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, pentru a investi în interes de afaceri, la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest mediu pentru a vă informa că furnizăm o asistență fiabilă și beneficiar și va fi dispus să ofere un împrumut. Așa că ne contactați astăzi prin e-mail la adresa:
(estherpatrick8 )
Citat
 
 
0 #2 Guest 12-09-2010 07:32
:-x
Citat
 
 
0 #1 liviu nicolae motofan 30-05-2010 14:54
am avut un accident de munca dupa care am ramas cu urmari nimeni nu ma intrebat nimic unde ma pot adresa
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

 

LOCURI DE MUNCA

locuridemunca

 

Forum Romani in Spania

Spania Romaneasca
Informaţii în timp real de la Spania Romaneasca
 • Masini de inchiriat Bucuresti
  Va oferim la cele mai bune tarife masini de inchiriat. Acestea sunt disponibile atat in aeroportul OTopeni cat si in capitala sau aeroportul Baneasa. Pentru detalii si informatii legate de [url=http://www.rent-a-car-otopeni.ro/masini-de-inchiriat-si-pr...
 • Inchiriere apartament in Barcelona
  Salut tuturor,

  Sunt in plin proces de relocare in Barcelona si am nevoie de ajutorul vostru pentru a inchiria un apartament. Inteleg ceva spaniola, dar nu pot vorbi inca, asa incat am nevoie de cineva care sa poarte conversatia pentru mine.

  Eu ajung in...
 • Re: Avocat Român în Almería
  Domnilor avocati, in speranta solutionarii problemelor cetatenilor romani din Spania, casa nostra de avocatura din Romania va sta la dispozitie in vederea unei colaborari fructuoase. Cel mai probabil o cooperare trans-nationala este calea catre succes!
 • Afaceri judicare in Romanai
  Tot timpul ne-am intrebat ce mai este nou pe acasa, ce s-a intamplat cu cei pe care i-am lasat in urma, daca toate lucrurile sunt intocmai la locul lor.
  `Nu de putine ori am aflat, surprinsi pozitiv sau negativ, ca s-au intamplat ~multe~ si ca noi sun...
 • Re: Inchirieri masini Aeroport Otopeni Bucuresti Timisoara
  Intotdeauna aceste servicii de inchirieri masini sunt accesibile si la preturi mici. Eu in apelez frecvent la companiile de rent a car Bucuresti si am fost intotdeauna multumit de servicii.
 • Inchirieri masini Aeroport Otopeni Bucuresti Timisoara
  Cauti inchirieri masini? miamacchina.com
  Economiseste timp in cautarea unei oferte de inchirieri masini. Apeland la serviciile noastre, vei avea sansa de a obtine cel mai bun pret de inchirieri auto de la firmele rent ...
 • West Rent a Car inchirieri auto in Timisoara si Aeroport
  West Rent a Car inchirieri auto in Timisoara si Aeroport

  http://west-rent-a-car.com/


  West Rent a Car este o firma de inchirieri auto tanara si dinamica care a inregistrat o crestere rapida in ultimi ani. Gr...
 • Re: asistenti medicali in spania
  Buna tuturor ,dupa 10 ani de lupta pentru recunoasterea calificarilor profesionale în Spania,fara succes,m-am decis să mă înscriu la cursul de revalorizare în România .Cursul durează 3 luni ,prezenta este obligatorie ,iar înscrierea 1000 de RON .Cine e...
 • Re: asistenti medicali in spania
  Buna tuturor ,am trei carti foarte complete pentru examenul de pruebas compensatorias ,una din cele trei carti este cu teste de examen si raspunsuri explícate . Cine este interesat sa ma contacteze pe adresa de e.mail.Bafta tuturor .
 • Servicii juridice online pentru romanii din Spania - LegalRoof
  In Romania a fost lansat un concept nou ce consta in acordarea unor abonamente pentru persoane fizice sau juridice, prin intermediul carora sunt solutionate orice fel de probleme juridice.
  Cu titlu exemplificativ se solutioneaza cu orice problema lega...

Locuri de munca in Spania (click pe foto)

locuri de munca in spania

Primii pasi in Spania

manualul pentru primii pasi