User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Madrid, Spania/Romanian Global News  
26 July 2006
Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei de la Madrid lucreaza de zor la documentele cetatenilor romani care se pregatesc sa plece in Romania.“In aceasta perioada avem zilnic in jur de 250 de persoane, iar majoritatea acestora solicita eliberarea de acte precum titlurile de calatorie sau procurile pentru aducerea copiiilor din tara”, a declarat consulul roman la Madrid, Nicu Stan(foto), citat de Roman in Lume. Apropierea perioadei de vacanta a facut ca multi dintre romani sa se gandeasca, ca in fiecare an de altfel, sa petreaca acest timp in Romania, impreuna cu familiile lor. De aceea, multi s-au trezit ca au pasaportul  expirat sau poate ca nul mai gasesc, in timp ce altii au preferat sa ramana in Spania si au facut demersuri pentru aducerea familiei aici. Multi dintre acestia intentioneaza sa-si aduca copiii, iar pentru deplasarea minorilor in strainatate, Consulatul Roman de la Madrid subliniaza o noutate: necesitatea prezentarii cazierului judiciar legalizat cu Apostila Coventiei de la Haga, al persoanei care a fost imputernicita sa insoteasca minorul.
Conform noilor reglementari impuse de autoritatile de la frontiera pentru deplasarea in strainatate a minorilor (copii pana la varsta de 18 ani), este necesar ca parintii, sau parintele in intretinerea caruia se afla minorul, sa solicite o declaratie la Consulat prin care isi dau acordul ca minorul respectiv sa calatoreasca in exterior, obligatoriu insotit de un adult, care poate fi si reprezentantul companiei de transport. Declaratia se legalizeaza in dublu exemplar si costa 40 euro. Persoana care insoteste minorul trebuie sa prezinte la frontiera, pe langa aceasta declaratie si cazierul judiciar, legalizat cu Apostila Conventiei de la Haga.
Totodata, la frontiera romana si spaniola va trebui sa prezinte invitatia pe care dvs. sau persoana straina care invita o  face la notarul spaniol. Aceasta invitatie, pentru a fi recunoscuta in Romania va trebui legalizata cu Apostila Conventiei de la Haga. Legalizarea cu Apostila se poate rezolva la Colegiul Notarilor (va poate indruma notarul in legatura cu procedura). Consului Romaniei la Madrid, Nicu Stan, recomanda ca invitatia sa fie tradusa in limba romana de un traducator autorizat, pentru a fia stfel eliminat orice risc.