Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Catalunya, Spania/Romanian Global News    
 
01 February 2006
Daca vor s-o duca bine in Catalunya, romanii trebuie sa se puna cu burta pe carte. Din proiectul statutului regiunii Catalunya, aflat acum in dezbatere in  Parlament, se discuta o noua tema sensibila: limba catalana, a carei cunoastere va deveni obligatorie.
Asa reiese din negocierile pe care guvernul de la Madrid le-a purtat cu grupurile politice din Barcelona. Astfel, aceasta limba va fi egala cu limba castiliana, adica spaniola, prima limba oficiala a statului. Acest pact insa contravine Tribunalului Constitutional, care in cel putin trei cazuri pana acum a decis ca limbile co-oficiale ale Spaniei nu se pot bucura de acelasi statut cu cel al limbii castiliane.
Presedintele Asociatiei Romanilor din Catalunya (ASOCROM), Marcela Ciobanu Sarbusca spune ca deja numarul de romani care aleg Catalunya atunci cand vin in Spania este destul de scazut, tocmai pentru ca acestia realizeaza diferentele dintre limba spaniola uzuala si cea vorbita in regiunea Catalunya, dar si pentru ca lipsa de calificare este o problema. “Catalunya este una din provinciile bogate si puternic industrializate ale Spaniei, unde se cer meserii calificate, or, majoritatea romanilor care cauta de lucru nu au nici o calificare. Se cauta sudorii, tamplarii si ospatarii, dar pentru a lucra acestia au nevoie de permis de munca si sa cunoasca perfect limba catalana. Acestea sunt motivele pentru care romanii se indreapta spre ale zone ale Spaniei, mai
accesibile”, a mai declarat Marcela Ciobanu Sarbusca, pentru ziarul romanilor de pretutindeni, Actualitatea Romaneasca.
Institutiile publice trebuie sa adopte masurile necesare pentru ca cetatenii trebuie nu numai sa cunoasca limba catalana, ci sa si o foloseasca, astfel incat aceasta sa fie limba utilizata in documentele administrative. Criticii acestui proiect subliniaza ca, desi este prevazut ca functionarii publici sa nu fie discriminati daca nu cunosc catalana, statul poate sa decida indepartarea acestora daca nu au cunostinte suficiente de limba catalana.