Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Bucuresti, Romania/Romanian Global News    
 
31 January 2006
Presedinta Comunitatii din Madrid, Esperanza Aguirre, s-a intalnit luni, 30 ianuarie, la Bucuresti, cu presedintele Traian Basescu, in cadrul unei vizite a unei delegatii spaniole in tara noastra, vizand intretinerea unei cat mai bune relatii intre Romania si Spania.
Dupa cum a explicat Aguirre, exista doua lucruri ce unesc cele doua tari: Spania a fost si ea o tara de emigranti pana in urma cu putin timp (aproximativ 3 milioane de spanioli si-au cautat un trai mai bun in alte tari), iar Romania se afla pe punctul de a adera la Uniunea Europeana (la 1 ianuarie 2007), ceea ce ii va transforma pe imigrantii romani in cetateni europeni cu drepturi depline. Ceea ce inseamna ca vor putea, inainte de orice alte consecinte, sa voteze la alegerile locale si europene. In cadrul acestei intalniri, presedintele roman a cerut delegatiei madrilene o favoare: „Invatati-i pe ministrii nostri sa gestioneze fondurile europene”, fonduri ce reprezinta o ocazie pentru aceasta tara de a iesi din saracia de dupa epoca comunista. Aguirre, insotita de consiliera pe probleme de imigratie, Lucia Figar si de primarii din Alcala de Henaers, Coslada si San Fernando de Henares a facut o vizita si la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, unde a donat carti in limba spaniola, carti de poezie, romane, teatru si eseistica. Acest gest s-a dorit o contributie la un cunoastere reciproca a poporului roman si spaniol si o mana de ajutor intinsa studentilor de la Institutul Cervantes. Tot la biblioteca, presedinta Comunitatii Madrid a semnat un acord conform caruia 5 studenti romani isi vor putea face tezele de doctorat la Madrid, pe o perioada de un an.
Presedintele Traian Basescu si partenera sa de discutii, Esperanza Aguirre, au apreciat de comun acord ca prezenta in Spania a unei largi comunitati de romani este un lucru benefic pentru ambele tari. Seful statului a salutat preocuparea pe care Guvernul Comunitatii Autonome Madrid o manifesta pentru sprijinirea integrarii profesionale si sociale a imigrantilor din raza sa administrativa, inclusiv a comunitatii de romani, care numara circa 130.000 de persoane. Presedintele Traian Basescu a apreciat, de asemenea, decizia autoritatilor spaniole de a sprijini infiintarea unui centru hispano-roman in orasul Alcala de Henares al metropolei madrilene.
Spania este cea de-a doua tara ca numar de imigranti romani, (oficial aici traiesc 445.000 de romani), dupa Italia, unde se afla aproximativ un milion de romani. Cei care locuiesc in Comunitatea din Madrid lucreaza, in principiu, in domenii precum cel al constructiilor, hotelariei si in industrie, unde pot face anumite activitati de care spaniolii aproape ca au uitat.
Tot marti, 31 ianuarie, consilierul comunitatii din Madrid pe probleme de imigratie, Lucia Figar de Lacalle si cei trei primari spanioli s-au intalnit cu reprezentanti ai Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, din cadrul MAE. Lucia Figar de Lacalle a anuntat inaugurarea, in luna aprilie, a centrului cultural hispano-roman, care va fi gestionat de un ONG reprezentand societatea spaniola si de un ONG reprezentand comunitatea romaneasca. In opinia MAE, acest lucru subliniaza importanta pe care autoritatile Comunitatii madrilene o acorda romanilor care s-au stabilit in aceasta regiune, pastrarii radacinilor lor culturale si interesului deosebit ca Romania sa adere la Uniunea Europeana.
Cea de-a doua zi a vizitei delegatiei madrilene la Bucuresti, marti, 31 ianuarie, va avea acelasi ritm: alaturi de primarul Capitalei, Adriean Videanu, Esperanza Aguirre va inaugura seminarul „Solutii spaniole pentru infrastructura urbana si protectia mediului ambiant”. In continuare sunt prevazute intalniri cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si un pranz cu oameni de afaceri spanioli. Dupa amiaza delegatia madrilena se va intalni cu ministrul roman de Interne, Vasile Blaga, va vizita un colegiu bilingv. Totodata, Aguirre va prezida o receptie cu familii de imigranti romani, printre care si Gica Hagi, romanul care a jucat si la Real Madrid.