Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Madrid, Spania/Romanian Global News    
 
17 January 2006
Razvan Bica este unul dintre multii romani care lucreaza in Spania clandestin. Cu totii accepta orice loc de munca si orice suma li se plateste fie si numai pentru ca orice suma castigata aici, chiar si la negru, este mai mare decat salariul pe care il primesc in Romania. Cu toate acestea, legea spaniola ofera un fel de premiu de consolare si pentru imigrantii clandestini din Spania care muncesc la negru. Este vorba despre posibilitatea regularizarii situatiei acestora daca isi reclama la politie angajatorul. Practica a demonstrat, insa, ca aceasta prevedere functioneaza numai pe hartie, fara ca practica sa fi inregistrat prea multe exemple in acest sens.
A crezut in veridicitatea acestei prevederei si romanul Razvan Bica, cel care in luna mai a anului 2005 a depus plangere impotriva unei firme de autocare din San Joan Despi, unde a lucrat ca sofer timp de cinci luni. In tot acest timp, firma nu numai ca nu i-a facut un contract de munca, dar nici macar nu i-a platit salariul ce i se cuvenea. Atunci cand le-a cerut salariul si un contract de munca care sa ii permita sa isi regularizeze situatia in Spania, sefii au refuzat. “Daca nu-ti convine poti sa pleci. Am 500 de romani care vor postul tau” i s-a replicat atunci, dupa cum povesteste Razvan, pentru publicatia spaniola El Periodico. Tot el mai spune ca patronul sau avea aproximativ 40 de angajati romani, toti fara acte.
Confruntat cu aceasta situatie, romanul a decis sa dea in judecata compania angajatoare, care sa fie astfel nevoita sa ii dea ce i se cuvenea. Mai mult decat atat, Razvan a facut si o plangere la politie impotriva firmei, care se pare, comitea tot felul de ilegalitati.
“Doar am ajuns si cand au vazut ca am carnet de conducere pentru autobuze, la cinci minute m-au si pus sa transport in Romania un grup de pasageri”, poveste Razvan. El isi aminteste ca mergeau cate patru soferi care faceau cu schimbul, dar cu toate acestea autobuzul facea cate 3.300 de kilometri fara opririle pe care le prevede legea. Romanul mai povesteste ca a facut si drumuri in tara, mai ales spre Andalucia, si acestea tot ilegal. “Eu am numai carnet de conducere de Romania si nu pot lucra aici” spune el.
Chiar daca politia a intervenit in aceasta situatie, ca urmare a denuntului lui Razvan si a facut o ancheta, firma continua sa functioneze iar in prezent face mai multe angajari ilegale decat inainte. “Acum au mai mult de 140 de romani fara acte care lucreaza pentru ei”, mai spune Razvan, care denunta totodata si politica firmelor spaniole care angajeaza romani care sa lucreze in Spania pe salariile din Romania.
Cu toate ca a colaborat cu politia in acest caz, asa cum de altfel cere legea, lui Razvan aceasta nu i-a adus nici un folos. Nu este numai cazul lui, pentru ca de-a lungul timpului au mai existat cazuri in care imigranti, proveniti din diverse parti ale lumii, au decis sa isi reclame angajatorii. Razvan nu a primit nici acum actele care i s-ar fi cuvenit, ba mai mult decat atat, acum a ramas si fara serviciu. “Mi-au spus sa am rabdare. Probabil ca o sa-mi dea permisul in 2007, cand Romania va intra in UE si cand, oricum, n-o sa mai am nevoiede el”, spune Razvan, ironic.
Romanul spera in continuare ca, daca aceasta colaborarea cu politia nu l-a ajutat, macar sa-l ajute colaborarea cu inspectorii de munca. Dar problemele birocratice blocheaza si aici demersurile. “Nu putem face raportul de colaborare necesar pentru ca ei sa-si poata primi actele, pentru ca Madrid-ul nu ne-a spus cum sa facem”. Aceasta este declaratia celor de la Inspectoratul de Munca, atunci cand sunt confruntati cu aceasta problema. Iar situatia nu releva decat o lipsa de precedent in ceea ce priveste aceste cazuri, foarte putini imigranti reusind sa obtina actele de sedere in Spania pe aceasta cale.