Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

 

Cetăţenii români pot c

ălători în Spania, fără viză, în scop turistic, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în 6 luni, calculate de la data intrării. Pentru şederi mai lungi de 90 de zile, cetăţenii români trebuie să obţină vize de intrare, de la oficiile consulare ale Spaniei din străinătate. Vizele se acordă în funcţie de scopul declarat şi dovedit al şederii.

În cazul în care se depăşeşte şederea cu o singură zi peste cele 90 de zile, şederea devine ilegală.

La punctele de trecere a frontierei spaniole deschise traficului internaţional, agenţii de frontieră pot solicita fiecărui cetăţean străin să specifice motivul intrării în Spania şi să prezinte documente care să justifice sau să confirme autenticitatea motivului invocat.

Pentru călătoriile în scop turistic sau privat, autorităţile spaniole pot solicita, după caz:

  • rezervarea confirmată a cazării la un hotel, pe întreaga durată a şederii declarate;
  • confirmarea de rezervare a unui pachet de servicii;
  • biletul de întoarcere sau de circuit turistic;
  • invitaţie valabilă, autentificată la notar, primită din partea unei persoane particulare;
  • dovada deţinerii mijloacelor financiare suficiente pentru asigurarea şederii, în cuantum de 100 Euro pentru fiecare zi de şedere;
  • asigurare medicală de călătorie, valabilă pe teritoriul tuturor statelor din spaţiul Schengen.
Pentru călătoriile cu caracter profesional pot fi cerute, după caz:

  • invitaţie din partea unei firme / autorităţi pentru a participa la reuniuni cu caracter comercial, industrial sau de afaceri;
  • documente din care să rezulte că există relaţii comerciale sau de afaceri, bilete de acces la târguri, expoziţii sau congrese.
Pentru călătoriile de studii pot fi cerute, după caz:

  • document de admitere pentru a participa la studii într-un centru de învăţământ public sau privat, legal recunoscut;
  • carnet de student sau certificat de studii valabil.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte tuturor cetăţenilor români obligativitatea respectării stricte a regulilor de intrare, deplasare şi şedere în Spania şi în toate celelalte state membre ale spaţiului Schengen. Este în interesul fiecărui cetăţean român să îşi asume responsabilitatea respectării cerinţelor impuse de călătoriile în străinătate. Acest lucru conduce, practic, la reducerea riscurilor implicate de deplasarea în afara ţării.

Pentru acele persoane care se află în Spania şi doresc să obţină informaţii suplimentare cu privire la reglementările aplicabile cetăţenilor străini, MAE reaminteşte coordonatele de contact ale oficiilor consulare ale României din Spania şi recomandă contactarea acestora ori de câte ori este nevoie:

Ambasada României din Madrid
Avenida de Alfonso XIII 157
Tel.: (00 34 91) 350.44.36.; 359.78.95
Fax: (00 34 91) 345.29.17

Consulatul General al României din Barcelona
San Juan de la Salle 35 B, 08027 Barcelona
Tel: (00 34 93) 434.11.08; 434.11.39; 418.35.07
Fax: (00 34 93) 434.11.09
Actualizare: Incepand de la 1 ianuarie 2007 ne putem stabili pe o perioada nedeterminata, iar incepand cu 1 ianuarie 2009 putem munci fara restrictii in Spania, viza de lucru nu mai este ncesara, un simplu contract de munca este suficient.
Daca ai citit acest articol este posibil sa te intereseze si acesta "Vreau sa plec din Romania in Spania" click pe linkul de mai jos