Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

In perioada 7-8 iunie a.c., domnul Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism, a facut o vizita in Spania. La Madrid a sustinut o prelegere in cadrul unei conferinte organizata de Forumul Europe - Noua Societate, a lansat conferinta internationala dedicata studiului limbilor straine, organizata de Reprezentanta Comisiei si de Ambasada Germaniei a vizitat mai multe colegii bilingve, precum si Scoala de limbi straine de la Madrid, unde de peste 30 de ani se preda si limba romana.

 

Cu aceasta ocazie, comisarul european s-a intalnit cu reprezentanti ai comunitatii romanesti si a acordat o serie de  interviuri presei de limba romana din Spania.

 

In cadrul interventiilor publice sustinute pe parcursul vizitei, comisarul european a subliniat ca in cursul anului 2008 va fi lansata de catre Comisia Europeana o strategie cuprinzatoare in domeniul multilingvismului care va avea la baza o serie de consultari cu toti factorii interesati (state membre, actori din mediul educational si din cel de afaceri).

 

Domnul Orban a aratat ca invatarea limbilor straine este unul din obiectivele prioritare ale noului program de educatie permanenta (Lifelong learning) dezvoltat de Comisia Europeana. Pentru prima data, acest program are o componenta orizontala, in valoare de 9 milioane de euro, dedicata studiului limbilor straine, atat a celor 23 de limbi oficiale ale UE, cat si a celor regionale si minoritare din Europa si din afara acesteia.

 

Oficialul european a aratat de asemenea ca executivul comunitar va acorda o importanta deosebita colaborarii cu mediul de afaceri, avand in vedere avantajul competitiv pe care il ofera companiilor cunoasterea de catre angajati a limbilor straine. In acest sens, Comisia va infiinta, impreuna cu actorii economici si organizatiile patronale, un Forum de afaceri in domeniul multilingvsimului care sa identifice modalitati de a imbunatati abilitatile lingvistice necesare extinderii companiilor europene.