Print
Category: Stiri
Hits: 2854

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Image
De astazi, romanii vor putea calatori mai usor in strainatate. Noile reglementari prevad ca suma minima pe zi la iesirea din tara sa fie 30 de euro, nu 50 euro cat era pana acum. Pentru a usura accesul la informatii, Ministerul Administratiei si Internelor a realizat un "Ghid destinat cetatenilor romani care calatoresc in strainatate". La controlul de frontiera, pentru a calatori in scop particular in statele UE sau in alte state pentru care nu e necesara viza trebuie sa prezentati urmatoarele:
pasaport valabil;
* asigurare medicala valabila pentru intreaga perioada de sedere in statul pe teritoriul caruia calatoreste persoana ;
* biletul de calatorie dus-intors, cartea verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului;
* dovada detinerii unei sume minime in valuta;
* documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.
Care este cuantumul sumei minime in valuta
Suma minima in valuta, pentru fiecare persoana, se constituie din:
* 150 euro sau echivalent in alta valuta convertibila, suma destinata sa acopere cheltuielile de transport (suma poate fi inlocuita cu bilete dus-intors, vouchere sau alte documente care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie, cu conditia ca acestea sa includa si cheltuielile de transport)
* o suma destinata cheltuielilor de intretinere corespunzatoare perioadei de sedere, al carei cuantum este: 20 euro sau echivalent in alta valuta liber convertibila, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 100 euro (suma corespunzatoare pentru 5 zile), in cazul calatoriei in fostele tari socialiste pentru care nu este necesara viza, cu exceptia celor care au de venit membre ale UE si 30 euro sau echivalent in alta valuta convertibila, pentru fiecare zi de sedere declarata, nu mai putin de 150 de euro (suma corespunzatoare unei sederi de minimum 5 zile), in cazul calatoriei in statele din UE si in alte state pentru care nu e necesara viza.
Dovada detinerii sumelor in valuta se face prin: suma in valuta efectiva; cecuri de calatorie; carduri, insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore; alte garantii financiare (scrisoare de garantie, angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv.

Invitatia in Spania este speciala


* Pentru Spania invitatia trebuie facuta la un notar spaniol, iar din aceasta trebuie sa rezulte in mod expres urmatoarele (orice alt tip de invitatie nefiind acceptat):
* cel care invita sa fie cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania;
* sa nu fi invitat o alta persoana in ultimele 6 luni;
* sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure persoanei invitate intretinere, cazare si asistenta sanitara;
* se obliga sa garanteze ca persoana se intoarce in tara;
* cel care este invitat sa nu munceasca in Spania.
Hartia invitatiei este una speciala (in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta), care trebuie sa aiba in partea superioara centrala a paginilor stema Spaniei. Invitatia trebuie prezentata numai in original (nu se admit copii xerox sau fax) si trebuie sa fie supralegalizata in Spania, cu apostila de la Haga.

sursa: Cotidianul Libertatea (c)