Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
  Fara indoiala,internetul este azi imprescindibil pentru romanii din diaspora.Nu voi minimaliza importanta televiziunilor,a ziarelor sau a posturilor de radio, insa internetul permite contemplarea informatiei,captarea ,revizuirea, asumirea si foarte important,permite comentarea ei in diferite foruri de dezbatere.In afara de toate informatiile utile pentru orice emigrant , citirea zilnica a paginilor scrise in libma materna,ne ofera posibilitatea ca prin utilizarea permanenta a limbii romane sa nu cadem in ridicolul de a uita ce si cine suntem. Este trist sa intilnesti un roman care din diferite motive a ajuns sa se exprime folosind un dialect care nu exista.In fata unei astfel de caz,simti o tristete imensa.Indata iti dai seama ca persoana in cauza, si-a pierdut interesul pentru LIMBA ROMANA.
  Odata atins pamantul occidentului,prima norma fundamentala este sa inveti limba tarii respective,apoi ,sa te conformezi normelor societatii.Urmatorul pas este adaptarea la obieceiurile,traditiile,cultura ,celor ce cu atata bunavointa ne deschid „portile casei”,oferindu-ne astfel posibilitatea de a ne duce la bun sfarsit visele cu care fiecare dintre noi am plecat de acasa.
  Reusita,depinde de rapiditatea si seriozitatea pasilor facuti spre insusirea valorilor si normelor societatii in care traiesti.
  In ceea ce priveste LIMBA ROMANA,am certitudinea ca trebuie pastrata intacta , perfectionata si alintata , iar internetul reprezinta fereastra, permanent deschisa,prin care ne mentinem legatura cu tara ,cu cei dragi,prin care putem practica LIMBA ROMANA,si nu in ultimul rind ,cu ajutorul internetului putem arata tuturor acelor ce inca mai au dubii,ca noi romanii sintem mult mai mult decit ,un titlu in cronicile sociale ale ziarelor.
 In concluzie,trebuie sa intelegem  conditia si misiunea noastra ,ca suntem ambasadorii unei tari,vocile unei culturi , care nu este cu nimic mai prejos si pe care trebuie sa o lasam mostenire copiilor si nepotilor nostrii  care se nasc departe aerul Bucegilor,de murmurul Deltei, departe de spiritul Mioritei...
 Sa nu se piarda „Amintirile din copilarie” ale lui Ion Creanga,povestile lui Petre Ispirescu ori,poeziile lui Mihai Eminescu care ne-au alintat si insotit copilaria.

 Adriana Vidroiu
 Valencia ,Spania
Data:31/07/2006