Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
Madrid, Spania/Romanian Global News  

23 August 2005
Pasapoartele de tip vechi, cu coperti verzi, albastre sau visinii nu vor mai putea fi prelungite. Pasaportul individual de tip nou se poate obtine numai in Romania.

Daca solicitantul are forme de sedere legala pe teritoriul Spaniei (rezidenta, permis de studii, permis de munca), poate imputernici o persoana din Romania, pentru a obtine, prin aceasta, un pasaport nou: in cazul in care cetateanul roman are rezidenta permanenta, poate obtine noul pasaport depunand solicitarea la Sectia Consulara a Ambasadei sau la Consulatul General de la Barcelona, informeaza Actualitatea Romaneasca. In noul tip de pasapoarte nu se poate inscrie copilul/copiii lor minori. Acestora li se vor elibera, in conditiile legii, pasapoarte individuale, indiferent de varsta.
Cetatenii romani care au obtinut de la autoritatile spaniole dovada legala de resedinta permanenta sau care au dobandit cetatenia spaniola si detin pasaport spaniol, pot solicita inscrierea in pasaportul romanesc a mentiunii de stabilire a domiciliului in Spania. Acte necesare: formularul completat de solicitant si semnat; dovada resedintei permanente in Spania, in copie; copia pasaportului de cetatean roman (primele patru pagini); 2 (doua) fotografii de tip pasaport, recente, identice, din fata (nu din profil). Taxa consulara este de 35 de euro.

Cetatenii romani cu resedinta permanenta in Spania pot solicita confectionarea si eliberarea pasapoartelor romanesti de tip nou daca nu au renuntat la cetatenia romana, sau daca pot face dovada domiciliului permanent legal pe teritoriul Spaniei. In cazul pierderii sau furtului pasaportului anterior, este necesara dovada reclamarii acestor imprejurari la politia din localitatea unde a disparut pasaportul. In cazul in care pasaportul anterior este deteriorat, acesta va fi depus o data cu celelalte documente. In cazul in care toate paginile pasaportului anterior au fost consumate, prin aplicarea de vize de calatorie, este necesara depunerea copiilor tuturor paginilor pasaportului. Important! In cazul in care solicitantul si-a schimbat numele pe timpul prezentei sale in strainatate, prin casatorie, prin naturalizare sau prin efectul unei hotarari judecatoresti, documentul care atesta schimbarea numelui (certificatul de casatorie, certificatul de naturalizare sau hotararea judecatoreasca) va trebui transcris (inregistrat) la autoritatile de stare civila din Romania (in cazul hotararii judecatoresti, va trebui obtinuta recunoasterea de catre o instanta romana a hotararii pronuntate in strainatate). Transcrierea se poate face fie personal, fie prin imputernicire speciala (casatorie sau naturalizare). Nu se pot primi cereri pentru confectionarea pasapoartelor noi daca, in cazul schimbarii numelui, nu s-a efectuat mai intai transcrierea actului in baza caruia s-a produs schimbarea numelui. Acte necesare: formularul completat de solicitant si semnat, in doua exemplare; dovada resedintei permanente in Spania, in copie; pasaportul romanesc vechi, expirat (copie); certificat de nastere (copie); certificat de casatorie, daca este cazul (copie); 4 (patru) fotografii de tip pasaport, recente, identice, din fata (nu din profil) ale solicitantului. Taxa consulara este de 101 euro.

Cetatenii romani aflati temporar in Spania pot solicita autoritatilor romane confectionarea si eliberarea pasapoartelor romanesti de tip nou, prin redactarea unei procuri speciale. Prin procura, solicitantul imputerniceste o persoana din Romania sa se adreseze Directiei de Pasapoarte din localitatea in care solicitantul are domiciliul si sa ceara, in numele solicitantului, confectionarea si eliberarea unui pasaport romanesc de tip nou. Aceasta solicitare se poate face numai daca solicitantul are forme de sedere legala pe teritoriul Spaniei (rezidenta, permis de studii, permis de munca). Pentru eliberarea procurii, cetateanul roman va prezenta documentul din care rezulta sederea legala in Spania (tarjeta de rezident) in original si tradusa in limba romana.