News

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.
Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul ar putea fi supuse acelorași restricții ca și țigările clasice și interzise în spațiile publice închise. Propunerea face parte dintr-un proiect de lege adoptat de Senat și aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatorul legii consideră că aceste dispozitive sunt la fel de dăunătoare sănătății ca țigările clasice.

Proiectul a dus însă la divergențe în interiorul guvernului: Ministerul Sănătății susține modificările, în timp ce alți membri ai guvernului se opun.

Potrivit legii în vigoare prin fumat se înţelege inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete. O definiţie tehnică din care reiese că este ilegal să aprindem o ţigară la birou sau în restaurant, în schimb este permisă utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul, ele nefiind cuprinse în definiţia fumatului.

Emanuel Ungureanu, deputat USR, iniţiatorul proiectului de lege: “Proiectul de lege se referă la dispozitivele electronice, foarte prietenoase cu copii şi tinerii, foarte uşor de vândut vizual. Noi am vorbit despre aceste produse că sunt la fel de toxice sau chiar mai toxice decât ţigareta. Asta îşi propune proiectul de lege, să definească tutunul încălzit sau ţigareta electronică ca fiind tot ţigară.”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că nu exclude o carantinare locală, pe zone, dacă numărul cazurilor de infectare cu coronavirus vor crește foarte mult în anumite județe. Totodată ministrul a anunțat marți, într-o conferință de presă că noi măsuri de relaxare vor fi discutate și anunțate în jurul datei de 1 iulie.

Nelu Tătaru a afirmat că în acest moment, nu este luată în considerare o carantinare a judeţelor, iar acolo unde există focare acestea sunt identificate, izolate, iar pacienţii pozitivi sunt internaţi. El a precizat că dacă va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate sau într-un cartier, atunci autorităţile se vor gândi şi la posibilitatea unei carantinări, menţionând că nu este cazul în acest moment. „În acest moment nu luăm în considerare o carantinare a judeţelor, fiecare caz este evaluat particular, fiecare direcţie de sănătate publică evaluează prin anchete epidemiologice atât cazul confirmat, cât şi contacţii direcţi. Acolo unde există focare, aceste focare sunt identificate, sunt izolate, sunt internaţi cei care sunt pozitivi”, a asigurat ministrul Sănătății.

„În condiţiile în care vor exista într-adevăr o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim şi la posibilitatea unei carantinări. Nu este cazul în acest moment”, a precizat ministrul Sănătăţii.

„În măsura în care vom avea o evoluţie normală, la fel cum previzionăm cu o creştere uşoară a numărului de cazuri, mergând spre cea de-a doua săptămână cu o scădere a numărului de cazuri, ne gândim ca după 1 iulie să avem şi celelalte măsuri de relaxare. Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie, când vom face şi evaluarea săptămânală şi la cele 14 zile a ultimelor măsuri de relaxare pe care le-am acordat. Orice măsură de relaxare are şi o asumare a creşterii numărului de cazuri. Această creştere trebuie să fie una progresivă uşoară de la o zi la alta, nu o creştere exponenţială. În măsura în care urmărim fiecare caz în parte, urmărim fiecare focar, anchetă epidemiologică, putem gestiona şi locaţia sau focarul care este în constituire. În măsura în care nu avem o creştere exponenţială, putem controla atât medical, cât şi epidemiologic această evoluţie şi putem gestiona. (…) Nu suntem în acest moment în acea situaţie în care să gândim că la 1 iulie toate sunt închise şi nu vor mai fi măsuri de relaxare”, a arătat ministrul.

Nelu Tătaru a răspuns întrebărilor jurnaliștilor într-o conferință de presă după ce a participat la prezentarea moțiunii simple depuse de deputații social-democrați împotriva sa.

Moţiunea intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, inițiată de PSD, urmează să fie votată miercuri. Textul moţiunii a fost prezentat marți în plen de deputatul PSD Georgeta Holban. Deputaţii PSD solicită demisia ministrului Sănătăţii motivând că “se ocupă de tunuri, vânzări de mască fără bon, numiri controversate în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi”. Tătaru a respins acuzațiile și  a afirmat că personalul medical e ținta unor atacuri concertate care îl destabilizează, în condițiile în care social-democrații au lăsat în urmă un management dezastruos.

Evaluare utilizator: 1 / 5

Steluță activăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Cancelaria

Adresa: Avenida de Alfonso XIII nr. 157, Madrid 28016

Telefon: +34 669.362.202; +34 649 656 032

Ataşat pe probleme de muncă şi sociale: +34 913 507 356
 

La aceste numere de telefon NU se furnizează informații consulare

Fax: +34 913 452 917

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.ae.ro

Adresă de e-mail utilizată de Ambasadă NUMAI pentru legătura cu autoritățile locale din țara de reședință. La această adresă de e-mail NU se furnizează informații consulare.

Facebook: www.facebook.com/ambasada.madrid

Twitter@de_rumania  

 

Secţia Consulară

Adresa: Av. de la Albufera, nr. 319, 28031, Madrid

Informații consulare pentru cetățeni români

Telefon call-center: +34 917 344 004 

Acest număr este conectat direct la call-center-ul consular care funcționează non-stop la București, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Apelând aceste telefoane veţi fi direcţionat către un operator din România, fără costuri suplimentare. Operatorul care va prelua apelul vă va furniza informaţii consulare generale. În cazul în care solicitarea dvs. este complexă, apelul va fi direcţionat către Secţia Consulară de la Madrid, iar un consul vă va oferi informaţiile solicitate. Înainte de apelarea numerelor de telefon mai sus indicate vă adresăm rugămintea sa consultaţi  informaţiile postate pe acest site.
 

Alte telefoane disponibile
 

Telefon de urgență+34 669.362.202 

Exclusiv pentru cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar). La aceast număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

La numărul de telefon 0040/21.431.2059 se oferă informații și se preiau solicitări de asistență consulară în contextul epidemiei COVID-19. Acesta este un număr de telefon mobil de România cu tarif normal.

E-mail call-centerAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

În cererea de informații vă rugăm să precizați orașul și provincia de rezidență, pentru a primi informații consulare specifice în funcție de zona geografică.

Site-web call-centerhttp://www.informatiiconsulare.ro

Pentru informații referitoare la obținerea vizei române (necesare cetățenilor străini)

 • RO: Cetățenii străini care solicită informații despre obținerea vizei de intrare în România se pot adresa la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.ae.ro sau accesând portalul http://www.eviza.ro
 • EN: Regarding foreign citizens, that request visa services, we advise to send the inquires at the e-mail address: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.ae.ro or at the webpage: http://www.eviza.ro 
 • ES: Los extranjeros que solicitan visado para Rumanía, pueden solicitar información adiccional por correo electronico: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.ae.ro o en la página web: http://www.eviza.ro 

 

Alte informații utile

Program de lucru: Începând cu 16.03.2020, activitatea cu publicul se suspendă pe perioadă nedeterminată, pe fondul epidemiei de Coronavirus.

Acte notariale, certificate stare civilă (naștere, căsătorie, deces), adeverințe, titluri de călătorie, pașapoarte, informații consulare

 • luni-joi: 9.00-17.00
 • vinerea: 9.00-16.00

Toate serviciile consulare se solicită cu programare prealabilă, fie pe adresa www.econsulat.ro fie pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

 • Eliberarea pașapoartelor se face de luni până joi, între orele 9.00-16.30 sau vinerea, între orele 9.00-15.30

Informațiile consulare sunt disponibile fie la secțiunea Servicii consularefie pe avizierele situate la poarta Secției Consulare. De asemenea, informațiile consulare pot fi obținute: 

 • prin e-mail la adresa:
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 • prin fax (la numărul +34 914 165 025);
 • telefonic (la numărul +34 917 344 004) 
 • la biroul de informații situat în incinta Sectiei Consulare.

Vă reamintim că, din cauza numeroaselor solicitări telefonice ale cetățenilor români și străini, nu este posibilă preluarea tuturor apelurilor. De aceea, vă rugăm să folosiți și celelalte mijloacele de comunicare (în special e-mail-ul) pentru contactarea Consulatului sau obținerea informațiilor consulare. Pentru o comunicare optimă, vă recomandăm ca în mesajul pe care il transmiteți să indicați un număr de telefon la care să puteți fi contactat pentru eventuale clarificări suplimentare referitoare la situația dumneavoastră.

Pentru a verifica dacă pașaportul dumneavoastră a sosit la Secția Consulară, accesați http://madrid.mae.ro/cauta-pasaport și introduceți codul numeric personal (CNP) și prima literă a numelui de familie (apellido).
În cazul în care este vorba despre pașaportul copilului dumneavoastră, va trebui să introduceți codul numeric personal al copilului și prima literă a numelui său de familie.

Subcategorii

Artcole despre Romania.
Rumania en la prensa española
Noticias en castellano sobre la comunidad rumana en España.
Stiri actualizate despre Costel Busuioc si despre cariera muzicala pe care a pornit.

Stiri din toate domeniile si de mare interes pentru comunitatea romaneasca din Spania.